Ne nyeld le

Az olívaolaj átverés


Ötből négy olívaolaj hamisítvány lehet, vegyünk egyáltalán olívaolajat?

Megállsz az olívaolajok polca előtt, és kiválaszol egy ”extra szűz” felirattal rendelkezőt, abban a tudatban, hogy ismét tettél egy lépést az egészséged érdekében. Egy ideális világban igazad lenne, de valójában a választott palack jó eséllyel kevesebb olívaolajat tartalmaz, mintsem azt valaha is gondoltad volna.

Mi a baj az olívaolajjal?

Egyes szakértők szerint az olasz olívaolaj export 80 százaléka hamisítvány. Mások szerint ez a szám túlzás, ugyanakkor igen komoly probléma, hogy a gyengébb minőségű olajat szándékosan félreértelmezve „szűz”, vagy „extra szűz” minőségűnek tüntetik fel.

Mindenesetre igen nagy esély van rá, hogy vásárláskor nem azt kapjuk ami a címkén szerepel.

az olívaolaj préselése
Az extra szűz olívaolajat mechanikus préseléssel állítják elő.

És a legrosszabb az egészben, hogy a hagyományos, jól ismert márkák ugyanúgy érintettek lehetnek a csalásban, mint az ismeretlen nevű olajok. A boltok polcai tele vannak ezekkel, a kétes minőségű árukkal.

És hogy tovább fokozzam, az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” címke sem jelent feltétlen garanciát a minőségre.

Az importáló országok mindezek ellenére lehetővé teszik ezen termékek importját és forgalmazását. Elképesztő ahogy a kormányok, a kereskedők és sajnos a fogyasztók is szemet hunynak efelett a megdöbbentően széles körű csalás felett.

A legsúlyosabb persze a fogyasztókkal szembeni csalás, az hogy az értékesített olajok nem felelnek meg a szabványoknak. Hiszen ésszerű elvárás lenne, hogy egy „szűz” és „extra szűz” olívaolaj ami ellenőrzött származási helyről származik, és exportra megy, átesik valamiféle minőségi átvizsgáláson.

olívabogyók tisztítása
Az olívabogyók tisztítása préselés előtt.

Hogyan vernek át?

Az egyik módszer, hogy az „extra szűz” valójában csak olcsóbb „szűz” olaj, amelyet olívapogácsa-olajjal dúsítanak (ez a préselés után visszamaradó olívamasszából oldószeres kivonással készült olaj), majd feljavítanak, illatosítanak, és ízesítenek.

Más esetekben az olívaolajat egyéb olajokkal (szójaolaj, mogyoróolaj, repceolaj, napraforgóolaj) keverik össze. Azonban ahhoz, hogy ez ne tűnjön fel, különféle adalékanyagokkal, néha kémia szerekkel kezelik ezeket az olajokat.

Kis utánajárással az is belátható, hogy „extra szűz” olívaolajat képtelenség olyan ipari méretekben előállítani, mintsem az exportra kerül. Sajnos a helyzet nem új keletű, és nem is látni mikor fog megoldódni. A korrupció mélységesen átszőtte ezt az iparágat is, a valódi minőséget termelő gazdák pedig egyre rosszabb helyzetbe kerülnek.

Miért éri meg mégis megpróbálni jó minőségű olívaolajat beszereznünk? Az egészségügyi előnyeinek hosszú listája miatt, ami méltán sorolja a szuperélelmiszerek közé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük