SzuperételÚJ

Fokhagyma, a szagos gyógyító


Lehet, hogy kedveled, lehet, hogy utálod, de bárhogy is, a fokhagyma bizony szuperétel. Mangánt, B6-vitamint, C-vitamint, rezet és még további számtalan, hasznos tápanyagot tartalmaz. Kéntartalmú vegyületei pedig, szinte az egész szervezetünkre jótékony hatással vannak.

Több ezer éve hisznek az emberek abban, hogy a fokhagymának gyógyhatása van. Ma ez már nem csak hit, hiszen rengeteg bizonyíték van, egészségügyi előnyeiről. Azon túl, hogy ételeink kiváló fűszere is lehet, szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai kiemelkedőek.

Habár a fokhagyma egy kicsi és szerény megjelenésű zöldség, annál nagyobb szerepet játszik a világ számos konyhájában. Szinte elképzelni sem lehet az olasz, a francia vagy akár az ázsiai ételeket nélküle. Noha sokan csak fűszerként tekintenek rá, jelentősége jócskán túlmutat ezen.

fokhagyma ültetvény
Fokhagyma ültetvény.

A fokhagyma segít megelőzni a rákot

A fokhagyma bioaktív kénvegyületeket tartalmaz, melyekről úgy gondolják csökkenti a rák kockázatát. Az NIH Nemzeti Rákkutató Intézete szerint (NIH National Cancer Institute USA) „több népességvizsgálat összefüggést mutat, a fokhagyma fokozott bevitele és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkenése között.” Ezek közé tartoznak a gyomor, a vastagbél, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a mellrák.

Továbbá kifejtik, hogy a „fokhagyma védő hatásai antibakteriális tulajdonságaiból, vagy a rákot okozó anyagok kialakulását gátló képességéből adódhatnak.” A fokhagyma egyaránt képes megállítani a rákot okozó anyagok aktiválódását és fokozni a DNS önjavító képességét.

A fokhagyma segít megelőzni a megfázásokat és a fertőzéseket

Tanulmányok kimutatták, hogy a fokhagyma nagyon hatékony a káros mikroorganizmusok megölésében, akár általános, akár ritka betegségekről, vagy fertőzésekről legyen szó.
Egy tanulmány konkrétan vizsgálta, hogy náthaszezon alatt, kisebb valószínűséggel leszünk betegek, ha rendszeresen fokhagymát fogyasztunk. A fokhagyma erőteljes vírusellenes, gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek fenntartják szervezetünk egészségét.

fokhagyma szeletelés
Az allicin, ami a fokhagyma fő antimikrobális, vírusölő hatásáért felel, a növény felvágásakor, szétzúzásakor képződik.

A fokhagyma segít stabilizálni a magas vérnyomást

A fokhagyma remek természetes gyógymód azok számára, akik magas vérnyomással szenvednek. Egy másik tanulmány igazolta, hogy napi négy kapszula fokhagyma kivonat, három hónapon keresztüli szedése, a résztvevőknél átlagosan 10 százalékkal csökkentették a vérnyomást. A fokhagyma vegyületei (poliszulfidok) elősegítik az erek tágulását, a vérnyomás csökkentése érdekében.

A fokhagyma segít megelőzni a szívbetegséget

A fokhagyma számos szív- és érrendszeri, továbbá anyagcsere-betegség megelőzésére és kezelésére használható, beleértve az érelmeszesedést (ateroszklerózist) és a magas vérnyomást. A fokhagymához kapcsolódó tanulmányokat áttekintve megállapítható, hogy  fogyasztása összességében jelentős szívet védő (kardiopreventív) hatást fejt ki. A fokhagymánál továbbá kimutatták, hogy visszafordítja a korai szívbetegséget azáltal, hogy megfordítja a plakk képződést az artériákban.

A fokhagyma segítheti a szervezet méregtelenítését a nehézfémekkel szemben

A fokhagymában található kénvegyületeiről bizonyították, hogy megvédik a szerveket a nehézfém mérgezésekkel szemben. Ólomszennyezettségnek kitett embereket vizsgálva, négy héten át tartó fokhagymafogyasztás után, a vérben 19%-kal csökken az ólomszint. Csökkentek továbbá a mérgezési tünetek is, mint például a fejfájás, vagy magas vérnyomás.

fokhagyma gerezd
Kihajtott fokhagyma gerezd.

Nehogy eldobd a kihajtott fokhagymát

Ha sokáig nem használjuk fel a fokhagymát, előfordulhat, hogy a gerezdek kihajtanak. Sokan ekkor úgy gondolják, hogy már nem felhasználható és kidobják. Ezen vélekedés nem alaptalan, hiszen sok kicsírázott növény veszélyes lehet, a felszabaduló méreganyagok (toxinok) miatt.

A fokhagyma estében viszont ennek az ellenkezője igaz. Egy koreai tanulmány rámutatott, hogy a kicsírázott fokhagyma még erőteljesebb antioxidáns anyagokat tartalmaz. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól így használd fel, hiszen már a friss változata is rendkívül erős antibiotikus hatással bír. De ha mégis kihajtana, kár lenne eldobni.

A fokhagymának a rák és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonsági, méltán emelik a szuperélelmiszerek közé. Sokan egyenesen gyógynövényként tekintenek rá. Számtalan jó tulajdonsága miatt, ha lehet, mindenképpen érdemes beépíteni étrendünkbe.

Tompos Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük