Étrendek - DiétákÚJ

Időszakos böjt, a legegyszerűbb és legolcsóbb diéta


Na ez nem kis ígéret, de az időszakos böjt (intermittent fasting) valóban könnyen követhető és megfizethető diéta. Mindezek mellett, több ezer éve bizonyított, igen hatékony zsírégető étrendről van szó.

Régebbi diéta mint gondolnád

Táplálkozásunk szempontjából sosincs tél, hiszen a hűtőszekrényünk folyamatosan tele van. Másoljuk hát le, őseink böjtölési szokásait. Ez teljesen biztonságos, hiszen szervezetünk az ilyen táplálékmentes időszakok hatékony kivédésére van „tervezve”. Ezt rendkívül könnyen, és költségek nélkül tehetjük meg.

Mielőtt még a részletekre térnék, megjegyzem, hogy az időszakos böjtölést már most is csináljuk. Igen, minden éjszaka miközben alszunk, a szervezetünk koplal. Ez, hacsak éjszaka nem kelsz fel enni, naponta 8-10 óra böjtölést jelent.

Az időszakos böjt lényege, hogy ezt a böjti időszakot napi 8-10 óra helyett 10-12, illetve optimális eseteben akár 14-16-18 órára nyújtsuk, amivel párhuzamosan ugye az étkezési időablakunk egyre szűkül. Nos ez valóban nem egy bonyolult dolog.

Hogyan kezdjünk neki?

Kezdhetjük úgy, hogy egy órával később reggelizünk, és egy órával korábban vacsorázzunk. Ezzel a pici lépéssel máris plusz két órát adtunk a szervezetünknek, ami remek lendületet tud adni a fogyáshoz. Nem kell gyötörni magunkat, fokozatosan, akár három hónapon át lépésről lépésre érhetjük el a célunkat. Az pedig, hogy mikorra jelöljük ki magunknak azt az időablakot, mikor ehetünk, teljesen egyén függő. Ha kitartunk, akkor a napi három étkezést idővel felválthatja a kettő. Legtöbben a reggelit szokták elhagyni.

Egy egészséges fogás.
Az időszakos böjt ugyan nem tér ki arra, hogy pontosan mit egyél, de az egészséges étkezés alapelveit betartva, sokkal jobban működik.

Az, hogy mit együnk konkrétan, nem része ennek a diétának. Nyilván olyan alapokat tartsunk be, hogy a lehető legkevesebb finomított cukrot, szénhidrátot, és szemét kaját együnk, de étkezési szokásainktól függetlenül is csak előnyünkre válhat. Persze ne csináljuk azt, hogy azokban az órákban mikor ehetünk, be akarunk pótolni mindent, ugyanúgy normális adagokat együnk mint eddig. (Néhány gondolat a minőségi étkezésről.)

Miért működik?

Nagyon röviden arról, hogy miért is működik ez a diéta. Segít az inzulin szint kiegyensúlyozásában. A szervezet, a böjtölés alatt végre nem azzal van elfoglalva, hogy a folyamatosan magas vércukorszint kordában tartására megállás nélkül inzulint termeljen. (így fárad ki a hasnyálmirigy és alakul ki az inzulin rezisztencia, majd később a kettes típusú cukorbetegség.) Ez helyett a szervezetünk zsírraktározó üzemmódból, végre a zsírégető üzemmódba tud átváltani.

Összefoglalva tehát, a böjti időszakot fokozatosan nyújtsuk napi 16-18 órára, és az étkezési ablakunkat szűkítsük 8-6 órára. Vannak akik mindössze, 2 órára szűkítik, de ez már nem szűkséges, hogy az időszakos böjt kedvező hatásait élvezzük. Némely orvos azt is javasolja, hogy hetente 1 egész böjti napot iktassunk be. Ez azt jelenti például, hogy vacsora után, legközelebb csak másnap vacsorára együnk. Nos akinek van elég kitartása, annak mindenképpen hasznára válhat, ha ezzel még ki tudja egészíteni.

TZS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük