BLOGÚJ

Támadás az omega-3 ellen


Ez nem egy zs kategóriás sci-fi címe. Ez egy új kutatás eredménye, melyben az omega-3 zsírsavak szív és érrendszerre kifejtett pozitív hatását kérdőjelezik meg.

Angol tudósok (jól kezdődik 🙂 ) 79 tanulmányt átvizsgálva megállapították, hogy a kiegészítőként szedett omega-3 zsírsavaknak, annak is a halakból kivont változatának (EPA és DHA), semmiféle hatása nincs a szív egészségére. A növényi olajokból kivont zsírsavaknak (ALA), pedig egészen elenyésző a hatásuk.

Rendben, fogadjuk el, hogy ezt állapították meg, semmi okunk feltétezni a rossz szándékot. (Lenne amúgy, de most tényleg nem ez a lényeg.) Nem is ez bosszantott fel igazán, hanem ahogy a szenzációhajhász sajtó lecsapott a hírre. Vagyis hogy az omega-3 kiegészítők vásárlása kidobott pénz.

Sehol nem említik, vagy emelik ki, hegy ez a számtalan kedvező hatás közül csak egy volt, amit vizsgáltak. Tehát semmiképpen nem lehet felesleges a fogyasztása. Az omega-3 egy esszenciális zsírsav, melyre a szervezetnek szüksége van. Csak hogy egyet említsek, az idegrendszerre, különösen a fejlődőre, kifejezetten kedvezően hat. Ezért semmiképpen nem butaság, ha jó minőségű kiegészítővel pótoljuk hiányát.

Csak mert nem lehet elégszer ismételni, a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozást semmi nem helyettesíti. De tény, hogy a tápanyagtartalom csökkenése, vagy a szennyezettség miatt, keresni kell más alternatívákat. Ezek jobb híján lehetnek táplálékkiegészítők.

Szintén tény, a táplálékkiegészítők gyártása, forgalmazása üzlet. Kevés az a cég vagy forgalmazó, akinek elvei is vannak, és nem csak a bevételt nézi. Ebből fakadóan, véleményem szerint a táplálékkiegészítők 80 százaléka felesleges, vagy gyenge minőségű. De a maradék, tényleg fontos és hasznos kiegészítőkről lebeszélni az embereket, felelőtlenség.

Kétségtelen, hogy az olajos halak fogyasztása lenne a legjobb, de a nehézfémek és most már mikroműanyag szennyezettségük okán is, meggondolandó a gyakori fogyasztásuk. Szóval mielőtt felülnénk, a szenzációhajhász címeknek, gondolkodjunk, tájékozódjunk.

TZS

Az eredeti tanulmány itt olvasható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük