Tudsz róla, hogy éhezel?


Na ez meg milyen butaság, már ugyan miért éheznék? Pedig éhezel, de mindjárt megérted mire gondolok. Az éhezésnek ugyanis többféle formája létezik. Viszont sokan csak a mennyiségi éhezésre gondolnak, ami elsősorban a kalóriák bevitelét jelenti.

Van viszont egy másik, sokkal észrevétlenebb és veszélyesebb fajtája az éhezésnek, amit minőségi éhezésnek hívnak. Ez nem mást takar, mint a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és egyéb szükségek tápanyagok bevitelének hiányát.

Nagyon sok ember nem jut hozzá a napi táplálékából, a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz. Annak ellenére sem, hogy nem hogy kevesebbet eszünk a napi szükségletnél, hanem kalóriában néha a szükséges többszörösét fogyasztjuk el.

Élvezeti értéke nagy, hasznossága kicsi.

Persze rengeteg táplálkozással foglalkozó szakember, orvos, tudós vitatkozik azon, hogy mennyi is az ajánlott napi mennyiség a különféle vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok tekintetében. Egyre többen állítják viszont hogy a jelenlegi ajánlott mennyiségek jócskán alábecsültek.

Egyik legjobb példa erre a C-vitamin, aminek a napi ajánlott mennyisége a nevetségesen alacsony 60mg, holott több kutatás igazolja, hogy napi legalább 1000-2000mg C-vitamin fogyasztása ajánlatos. Elsősorban úgy hogy ezen mennyiséget egy napra elosztva többször juttassuk be a szervezetbe.

És sokszor még ezeket az alacsony mennyiségeket sem juttatjuk be a szervezetünkbe. Na de miért van ez így? Több dolog is szerepet játszik ebben, lássuk hát a legfontosabbakat.

Egyik fontos tényező a táplálkozási szokások megváltozása. Nagyon sok ember, nagyon kevés nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. És itt nem csak a mennyiség számít, hanem hogy nyers vagy kevésbé feldolgozott legyen. A különféle hőkezelt konzervek, és agyonfőzött zöldségek, már korán sem tartalmaznak olyan mennyiségű vitamint, mintha nyersen fogyasztanák őket.

A másik, igen fontos tényező a zöldségek és gyümölcsök esetében, a vitamin, ásványi anyag és különféle mikrotápanyagok mennyiségének drasztikusan csökkenése. Ez főként a termőföldek túlhasználata, nem megfelelő tápanyag utánpótlása, nagy mértékű környezetszennyezés miatt történt.

fánk
Energiában gazdag, tápanyag tartalomban szegény ételek tömkelegét esszük.

Sokan ezért is esznek egyébként többet, mintsem az kalória szempontjából elegendő lenne, hisz a szervezet érzi ezen szükséges tápanyagok hiányát, és arra késztet minket hogy még többet együnk hiszen még fontos tápanyagok hiányoznak a megfelelő működéséhez.

Mi hát a megoldás? Talán már mindenki tudja is a választ. Minél több lehetőleg nyers, de legalább nem agyonfőzött vagy hőkezelt gyümölcs és zöldség beillesztése a táplálkozásunkba. Ha nem tudunk nyers zöldséghez jutni, akkor a legjobb tárolási forma a fagyasztás, így marad meg a legtöbb tápanyag a gyümölcsökben és zöldségekben.

És még így is, ha az egyik legjobb étrendet az úgynevezett mediterrán étrendet követjük, ami különösen gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, valamint gyümölcsökben és zöldségekben, hiányt szenvedhetünk bizonyos tápanyagok tekintetében. Persze egy ilyen étrend komoly előrelépés lehet az egészségünk irányában. Sajnos kevés ember étkezik így, náluk viszont a jó minőségű táplálékkiegészítők használata igen fontos lehet, ha szeretnék egészségüket megőrizni vagy javítani.

Írta: Tompos Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük