Fluorid, rejtett veszély a fogkrémben és a vízben


Miért kerüljük el

Több tucat állatokat és embereket megfigyelt tanulmány igazolta, hogy a fluorid még kis mennyiségben is károsíthatja az agyat. Összekapcsolták továbbá a memóriavesztéssel, viselkedési problémákkal, csökkent intelligenciával, és magzatok agyi károsodásával.

Ezeknek a hatásoknak a kiterjedt jellege nem meglepő, különösen a Harvard Egyetem jelentésének fényében, amely megmagyarázza a fluorid agykárosító jellegét. Kiderült, hogy a fluorid a következőket okozza:

  • Károsítja a hippokampuszt, ami az érzelemért és a memóriaért felelős agyi régiót.
  • Elősegíti az agyi plakk kialakulását, ami az Alzheimer-kórhoz vezet.
  • Károsítja a tobozmirigyet, amely befolyásolhatja az alvási szokásokat.
fogmosó gyermek
A kisgyermekek nem tudják még kontrollálni a nyelési folyamatot, ezért könnyedén lenyelhetik a fogkrémet.

Miért mondják veszélytelennek

Mindezek után csak megjegyzem, fluoridra természetesen szüksége van a szervezetnek, de csak egészen kis mennyiségben és főleg nem mesterségesen előállított ipari formában, hanem a zöldségek, gyümölcsök útján, szerves vegyületek formájában. Ugyanoda jutunk mint a cukornál, arra is szükségünk van, de nem iparilag előállított minőségben.

Valamiért ezt nem akarják megérteni sokan, és csak azzal jönnek, hogy a szervezetnek szükséges a fluorid jelenléte, ezért kis mértékben ártalmatlan. Mindenre a maga természetes és nem izolált és mesterségesen feldúsított, vagy mesterségesen előállított formájában van szükség. Utóbbi esetben, a hatása egészen eltérő lehet, az így előállított anyagoknak.

Hogyan kerüljük el

Sokan állítják tehát, hogy rendkívül módon mérgező, mások nevetséges összeesküvés hívőknek titulálják az ezt állítókat. Lehet vitatkozni, hogy káros-e a fluorid hatása a szervezetre, illetve milyen mértékben, de a probléma gyökere nem itt lesz.

fogkrém
Ha már fogkrém, a nátrium fluorid mellett, a triklozánt, parabént, nátrium-lauril-szulfátot (SLS), polietilénglikolt (PEG) sem árt kerülni. Sajnos ezek mind előfordulhatnak egy fogkrémben.

Egyrészt a fogak fluoridos védelmére semmi szükség nem lenne, egészséges étrend mellet. A finomított cukor és finomított szénhidrát fogyasztás 100 év alatt drámaian megnövekedett. Ezek fogyasztása nem csak a fogaknak ártanak, hanem számtalan egyéb módon is.

Másrészt a fluoridos fogkrém és vizek fogyasztása minimális odafigyeléssel, megkerülhető, és a továbbiakban már nem is kell azon gondolkodnunk, hogy milyen mértékben és mennyiségben káros a szervezetünknek. Ma már nem különlegesség a fluorid mentes fogkrém, az ásványvizek legtöbbjén pedig jelölik a fluorid tartalmat.

A fogaknak sem hiányzik

Fontos megérteni tehát, hogy a fogbetegségek kialakulása nem a fluorid hiányából fakad, hanem a cukrok, és a nem megfelelően hatékony fogápolás következményében. (Gondolok itt a fogmosás helyes technikájára és idejére).

Ezek után a fogproblémát, egy egy olyan anyaggal próbáljuk helyreállítani, ami egyes kutatók szerint már kis mértékben is hátrányosan hat ránk, de afelől vita sincs, hogy nagyobb mennyiségben kifejezetten káros.

TZS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük