Ne nyeld leÚJ

Fluorid, rejtett veszély a fogkrémben és a vízben


Miért kerüljük el

Több tucat állatokat és embereket megfigyelt tanulmány igazolta, hogy a fluorid még kis mennyiségben is károsíthatja az agyat. Összekapcsolták továbbá a memóriavesztéssel, viselkedési problémákkal, csökkent intelligenciával, és magzatok agyi károsodásával.

Ezeknek a hatásoknak a kiterjedt jellege nem meglepő, különösen a Harvard Egyetem jelentésének fényében, amely megmagyarázza a fluorid agykárosító jellegét. Kiderült, hogy a fluorid a következőket okozza:

  • Károsítja a hippokampuszt, ami az érzelemért és a memóriaért felelős agyi régiót.
  • Elősegíti az agyi plakk kialakulását, ami az Alzheimer-kórhoz vezet.
  • Károsítja a tobozmirigyet, amely befolyásolhatja az alvási szokásokat.
fogmosó gyermek
A kisgyermekek nem tudják még kontrollálni a nyelési folyamatot, ezért könnyedén lenyelhetik a fogkrémet.

Miért mondják veszélytelennek

Mindezek után csak megjegyzem, fluoridra természetesen szüksége van a szervezetnek, de csak egészen kis mennyiségben és főleg nem mesterségesen előállított ipari formában, hanem a zöldségek, gyümölcsök útján, szerves vegyületek formájában. Ugyanoda jutunk mint a cukornál, arra is szükségünk van, de nem iparilag előállított minőségben.

Valamiért ezt nem akarják megérteni sokan, és csak azzal jönnek, hogy a szervezetnek szükséges a fluorid jelenléte, ezért kis mértékben ártalmatlan. Mindenre a maga természetes és nem izolált és mesterségesen feldúsított, vagy mesterségesen előállított formájában van szükség. Utóbbi esetben, a hatása egészen eltérő lehet, az így előállított anyagoknak.

Hogyan kerüljük el

Sokan állítják tehát, hogy rendkívül módon mérgező, mások nevetséges összeesküvés hívőknek titulálják az ezt állítókat. Lehet vitatkozni, hogy káros-e a fluorid hatása a szervezetre, illetve milyen mértékben, de a probléma gyökere nem itt lesz.

fogkrém
Ha már fogkrém, a nátrium fluorid mellett, a triklozánt, parabént, nátrium-lauril-szulfátot (SLS), polietilénglikolt (PEG) sem árt kerülni. Sajnos ezek mind előfordulhatnak egy fogkrémben.

Egyrészt a fogak fluoridos védelmére semmi szükség nem lenne, egészséges étrend mellet. A finomított cukor és finomított szénhidrát fogyasztás 100 év alatt drámaian megnövekedett. Ezek fogyasztása nem csak a fogaknak ártanak, hanem számtalan egyéb módon is.

Másrészt a fluoridos fogkrém és vizek fogyasztása minimális odafigyeléssel, megkerülhető, és a továbbiakban már nem is kell azon gondolkodnunk, hogy milyen mértékben és mennyiségben káros a szervezetünknek. Ma már nem különlegesség a fluorid mentes fogkrém, az ásványvizek legtöbbjén pedig jelölik a fluorid tartalmat.

A fogaknak sem hiányzik

Fontos megérteni tehát, hogy a fogbetegségek kialakulása nem a fluorid hiányából fakad, hanem a cukrok, és a nem megfelelően hatékony fogápolás következményében. (Gondolok itt a fogmosás helyes technikájára és idejére).

Ezek után a fogproblémát, egy egy olyan anyaggal próbáljuk helyreállítani, ami egyes kutatók szerint már kis mértékben is hátrányosan hat ránk, de afelől vita sincs, hogy nagyobb mennyiségben kifejezetten káros.

TZS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük