ÉletmódNe nyeld le

Energiaitalok, törött szárnyakkal


A legtöbbünk már biztosan kipróbált egy két doboz energiaitalt, ha valami miatt például késő éjjelig ébren kellet maradnia. A hírneve eddig sem volt túl jó, ezeknek a mesterségesen kreált italoknak, és senki nem nem gondolhatta, hogy jót tesz a szervezetének a fogyasztásával. A rövid távú, vagy a kreált előnyök, a trendiség, a divat, viszont felülírhatták ezt. Az igazság az, hogy talán még rosszabb a helyzet mint eddig gondoltuk.

Mi a baj az energiaitalokkal?

Egy kanadai tanulmány szerint, azon fiataloknak a több mint fele, akik valaha is fogyasztottak energiaitalokat, negatív egészségügyi hatásokról számoltak be. Ilyenek voltak például a szapora szívverés, hányinger, alvászavar, fejfájás, vagy ritka esetben rohamok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az energiaitalok veszélyt jelenthetnek a közegészségügyre. Az agresszív reklámkampányok pedig főleg a fiatalokat befolyásolják. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint gyermekeknek nem szabadna fogyasztania ezen italokat. A valóság viszont az, hogy sok gyermek és serdülő üdítőitalként tekint rá, és nagy mennyiségben fogyasztja.

energiaitalos dobozok
Az energiaitalok választéka egyre szélesebb, a marketingjük agresszív.

A gyártók mást mondanak

A gyártók szerint persze biztonságos, hiszen olyan összetevőket tartalmaznak amik egyéb élelmiszerekben is megtalálhatóak. Azért ne feledjük, ez egy több tíz milliárd dolláros üzlet, ami folyamatosan nő, és igen csak jövedelmező. De mik is ezek az összetevők, és hogyan hatnak a szervezetre.

A legtöbb energiaital általában nagy mennyiségű koffeint tartalmaz, továbbá hozzáadott cukrokat, vitaminokat, (például B-vitaminokat) és engedélyezett serkentőket, mint például a guarana, taurin, arginin, és az L-karnitin.

Itt jegyzem meg, hogy a magyarországon vásárolt energiaitalokban nem jellemző a taurin jelenléte. Be ugyan nem tiltották a használatát, de olyan magas egészségügyi adóval sújtották, melyet a gyártók jellemzően nem akarnak megtéríteni.

energiaital kitöltése
Egyre több és több fogy az energiaitalokból.

Nem rosszabb ez mint egy kávé, vagy mégis?

Mikor az energiaitalok kockázatát vizsgálják, akkor a kávét szokták alapul venni. Az viszont egyértelmű, hogy az energiaitalok a kávéhoz képest jóval nagyobb egészségügyi kockázattal bírnak. Az egészségügyi hatások a kávétól teljesen különböző alkotóelemekből, továbbá fogyasztásuk módjaiból, (mint például alkohollal együtt, vagy fizikai aktivitás közbeni fogyasztásuk) adódhatnak.

A Mayo klinika egyik dietetikusa szerint, aggodalomra ad okot, hogy ezen vitaminok, gyógynövények, aminosavak a természetestől nagyobb koncentrációja, és főleg a koffeinnel kombinálva milyen hatást fejtenek ki. Bizonyos csoportoknál különösen veszélyes a fogyasztásuk, mint például terhes nőknél, koffeinre érzékenyeknél, és 18 év alatti fiataloknál. Az alkohollal való kombinálásuk még problematikusabb lehet.

Megerősíthetjük tehát, amit már eddig is tudtunk, hogy az energiaitalok károsak lehetnek az egészségünkre, különösen ha napi egy doboznál is többet fogyasztunk belőlük. A fáradságot energiaital helyett inkább, egy kiadós alvással győzzük le, de ha már mindenképpen szükségét érzed valami serkenőnek, akkor még mindig a kávé a jobb megoldás.

TZS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük