Ne nyeld le

Keserű igazságok a cukorról


Sokat hallani azt a jó tanácsot, hogy kevesebb cukrot kellene fogyasztanunk, és ez igaz is. Továbbá szintén sokat hallunk arról, hogy milyen komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha tartósan nagy mennyiségben fogyasztunk cukrot. Mégis a cukorfogyasztás elképesztő méretekben folytatódik, és kövérebb emberből sem látunk kevesebbet.

Természetesen cukorból sokféle létezik, és nem is a cukor vegyülettel van a baj, ami megtalálható a növényekben, és a szervezetünknek is szüksége van rá. A baj, ezen vegyületek izolált és töményített formájával van. Ezek az úgynevezett finomított cukrok nagy mennyiségben, rendkívüli mértékben károsak.

A cukorrépa cukortartalma 15-19% a finomított cukor ezzel szemben egy 95%-os cukortartalmú, iparilag előállított teljesen élettelen anyag, ami kalóriaértékén kívül semmiféle tápanyagot nem tartalmaz. Ebből kifolyólag a szervezetünknek nem hogy semmiféle szüksége nincs rá, hanem igen komoly megterhelést idéz elő a fogyasztása.

csokoládé
A csokoládék döntő többségében, rendkívül magas a cukor tartalom.

Cukrot nagyon sokféleképpen vehetünk magunkhoz, a kristálycukron túl a különféle édességek (csokoládék, cukorkák, sütemények), üdítő italok, energiaitalok, cukrozott gyümölcslevek és cukrozott tejkészítmények (joghurtok, pudingok), sőt az alkohol is egyfajta cukor. Ha csak a száz évvel ezelőtti cukorfogyasztásunkhoz viszonyítjuk a mai fejenkénti cukorbevitelt, akkor is több tízszerese a növekedés.

Annyi bizonyított, és feltételezhető egészségkárosító hatás fűződik a folyamatos és túlzott finomított cukorfogyasztáshoz, hogy egyszerűen felsorolni is lehetetlen, így csak néhányat emelnék ki, mit is kockáztatunk, ha nem zárjuk ki vagy csökkentjük le minimálisra a cukorfogyasztásunkat.

A cukor a megemésztése során vitaminokat és ásványi anyagokat von el a szervezetünkből. Különösen a B1 vitamin valamint a kalcium elvonás a legjelentősebb.
Lebomlása során ecetsav, szénsav, és alkohol képződik. Ezek mindegyike káros, de főleg az alkohol az, ami a legnagyobb rombolást végzi. Az alkohol elsősorban az idegsejteket és a májat károsítja. Ez a pluszterhelés bizony nagyon rossz hatással lehet a májra, ami megnagyobbodhat. Ezért lehet a sok cukrot fogyasztó embereknek májnagyobbodása, noha lehet soha egy korty alkoholt sem fogyasztott.

fehér cukor
Nincs olyan szervünk, aminek jót tenne a finomított fehér cukor.

Szervezetünk egyszerűen nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor megemésztéséhez, mint amit a finomított cukrok (és szénhidrátok) jelentenek. Ez a folyamatos és irreális terhelés kifárasztja a hasnyálmirigyet, ami egyenes út a cukorbetegség felé.

A cukor és az elhízás összefüggését, annak egyértelmű volta miatt csak megemlítem, és az elhízással járó rengeteg egészségügyi kockázat szintén nem ismeretlen dolog.
A szívinfarktus kockázata is nő magas cukorfogyasztás esetén, valamint a vérrögképződést is elősegíti. A rák kialakulásának kockázata is egyértelműnek mondható a hasnyálmirigyrák és végbélrák esetében.

Sorolhatnám még sokáig, de összefoglalva a cukor a testünk szinte minden szervére hatással van, rombolja az immunrendszerünket, csökkenti a teljesítményünket, rossz hatással van a közérzetünkre és a sejtjeinkre is. Mindezek tetejében még függőség is kialakulhat a fogyasztásával kapcsolatban.

barna cukor
Kétségünk se legyen felőle, hogy a barna cukor sem jó választás.

Sokan abban a téves hitben élnek, hogy a barna cukor egészséges, a hagyományos fehér cukorral szemben. Finomított cukrok esetében legföljebb kevésbé rosszról beszélhetünk, de a különbség valójában olyan kicsi, hogy igazából ezek is szintúgy kerülendőek. Úgyszintén semmivel nem jobb a szőlőcukor vagy gyümölcscukor, amennyiben kivont formában fogyasztjuk.

Természetesen nem kell lemondanunk az édes íz élvezetéről, hiszen van alternatívája a finomított cukornak. Ha édességre vágyunk, akkor az édes, vagy szárított gyümölcsök lehet a jó választás, amiket ízesítésre is használhatunk süteményekben. A cukor közvetlen kiváltására a mézet, a nyírfacukrot (xilit) vagy a sztíviát lehet használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük