SzuperételÚJ

Kakaóbab, az istenek isteni eledele


Valószínűleg halottad már, hogy az étcsokoládé sokkal egészségesebb mint a tejcsokoládé.
Sőt talán azt is tudod, hogy az étcsokoládénak milyen sok egészségügyi előnye van. Noha ez igaz, de csak bizonyos fajta étcsokoládéra, továbbá nyers csokoládéra és kakaóra.

A legtöbb étcsokoládét olyan mértékben feldolgozzák, hogy rengeteg mennyiségű tápanyagot és antioxidánst veszít. A kakaóbab egészségünkre kedvező hatásai viszont változatlanok. A nyers kakaóbabot nyilvánvalóan a szuperételek közé kell sorolnunk. Lássuk hát néhány előnyét.

A kakaóbab a kakaófa (Theobroma – Istenek eledele) fermentált és teljesen kiszárított magja. Ennek a magnak a szárazanyag tartalmát (kakópor) és zsírját is felhasználják (kakaóvaj). A kakaóvaj szintén rendkívül sok előnyös hatással rendelkezik, gyakorta használják hidratálókban vagy krémekben is.

A kakaóbab töret olyan pörkölt kakaóbabok, melyeket a héjuktól megszabadították és kisebb darabokra törték. A magas hő hatására a tápanyagok sérülnek, ezért gyakran alacsony hőmérsékleten végzik a pörkölést. Ez segít, hogy a tápanyagtartalom kevésbé sérüljön. A kakaóbab töret, még mindig igen magas beltartalmi értékkel bír, és az ára is kedvezőbb, mint a nyers kakaóbabnak.

kakaófa
Érik a kakaóbab a kakaófán.

Csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést

Ha már korábban is hallottad hogy a kakaónak milyen egészségügyi előnyei vannak, akkor talán a flavonolokról is hallottál. De mit is csinálnak ezek a flavonolok. Nos rengeteg jó dolgot a szívednek és az általános egészségednek. A flavonolok persze más növényekben is megtalálható, például az almában, körtében, szőlőben, áfonyában és természetesen a kakaóban.

A flavonolok, a teobromim, és más a kakaóban előforduló hatóanyagok, az érrendszer erejét és egészségét nagyban javítják. A kakaóbab további előnye a várnyomáscsökkentő képessége.

Támogatja a szív és érrendszert

A kakaóbab egyik további nagy előnye, hogy csökkentheti a koleszterinszintet. Ez a benne található létfontosságú ásványi anyagok és vitaminok miatt történik. Ezen összetevők miatt csökkenteheti a vérnyomást, javíthatja a véráramlást, mérsékelheti a koleszterinszintet és csökkentheti az érfalakon a lerakódásokat.

Flavonoidok sok növényben megtalálható, így a kakaóbabban is. Ezek olyan típusú fitonutriensek (növényekben lévő tápanyagok) melyek számos módon segítik elő az egészségünket, beleértve a szív egészségének javítását is.

Semlegesíti a szabad gyököket

Talán hallottál már a szabad gyökökről, és arról, hogy milyen pusztításra képesek a testünkben. Azonban a kakaóbab jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Ezen antioxidánsok segítenek a szabad gyökök megkötésében, megakadályozva a szervezetünk károsodást.

Ebből adódóan a kakaóbab előnyei között szerepel, hogy segít megvédeni testünket a betegségektől.
A szabad gyökök képződést a szervezeten belül sokféle dolog kiválthatja, például napfény, környezetszennyezés vagy méreganyagok az ételeinkben. Ha ezeket a szabad gyököket figyelmen kívül hagyjuk, az számos betegség okozója lehet, úgy mint rák, vagy szív és érrendszeri betegségek. A kakaóbab magas antioxidáns szintjével, hatásosan küzdi le a szabad gyököket.

Nyers kakóbab
Nyers kakaóbab

Javítja az emésztést

Sok ember küzd valamilyen fajta emésztési rendellenességgel. Ezek gyakran a nem megfelelő táplálkozásnak köszönhetőek. A nyugati étrendnek köszönhetően a mikrotápanyagok igen gyakori hiánya figyelhető meg. A gyakori székrekedés egyik oka a rosthiány lehet. A kakaóbab ebben is segíthet.

A rosttartalom miatt a kakaóbab másik előnye az emésztési folyamat támogatása. A rost segít, hogy az étel gyorsabban mozogjon az emésztőrendszerben, megelőzve a székrekedés kialakulását. További előnye, hogy stimulálja az emésztő enzimeket, és a teljes emésztési folyamatot képes támogatni. Emésztési probléma esetén, jó ötlet lehet a kakaó hozzáadása az étrendhez.

Elősegíti a fizikai és mentális egészséget

Sok emberhez hasonlóan talán mi is a csokoládé után nyúlunk ha stresszesek vagyunk. És miközben esszük, és talán utána is, egy picit jobban érezzük magunkat. Nos, ezt a hatást nem csak képzeljük. A csokoládé nem csak a testednek, az elmédnek is segít.

A kakaóbab előnyei a mentális egészségünkre is hatással van. Oka van annak, hogy boldognak érezzük magunkat, miközben csokoládét eszünk. A kakaó teobromint tartalmaz, ami stimulálja az idegrendszert, ellazítja az izmokat, kitágítja az ereket. Ez vezet az energianövekedéshez és egy általános elégedettség érzethez.

Ha viszont azt gondolod elég egy cukorral töltött feldolgozott csokiszeletért nyúlnod, feltehetően csak áltatod magad. A cukor ugyan ad egy átmeneti energialöketet, és egy enyhe boldogság érzetet. Valójában azonban a mikrotápanyagaidat kirabolja, és semmi jót nem tesz az egészséged szempontjából.

Próbáld inkább ki a kakaóbabot, vagy a kakaóbab töretet. Végezz el egy kísérletet. Tapasztald meg, hogy a nyers kakaóbab milyen hatással van a mentalitásodra, összehasonlítva egy cukros édességgel szemben. Ha megérzed a különbséget, valószínűleg te is hinni fogsz a fentiekben.

száraz kakóbab
Száraz kakaóbab

A kakaóbab egészségügyi előnyei, órási mennyiségű tápanyag tartalmának köszönhető. Kiváló forrása például a cinknek, magnéziumnak, káliumnak, mangánnak, réznek, hogy tényleg csak egy párat említsek. Antioxidáns tartalma pedig egyenesen utolérhetetlen, a természetes antioxidánsok között.

Hogyan építsük be az étrendünkbe a kakóbabot

Most hogy megismerted a kakaóbab egészségügyi előnyeit, biztos kíváncsi vagy miként illeszthetnéd be ezt a nagyszerű étel az étrendedbe. Nos akár egészben is elrágcsálhatod, vagy összezúzva hozzáadhatod különféle ételekhez. Persze ha túl keserű az ízlésednek, akkor egyszerűen csak őröld porrá és úgy add hozzá az ételekhez, italokhoz vagy turmixhoz.

Írta: Tompos Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük