Szuperétel

Szuperélelmiszerek

Ne de mi is az a szuperélelmiszer? Ez a kifejezés nyugaton már széles körben elterjedt a köztudatban (superfood), habár tudományos értelemben nem létezik ez a kategória. Olyan élelmiszereket értünk alatta, melyeknek az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásuk rendkívül kedvező.

Természetesen ezen élelmiszereket is egy egészséges és komplex étrend részeként érdemes fogyasztani, és nem mint „csodaszert” alkalmazni. A szuperélelmiszer kategóriába sorolt ételek listája igen szubjektív, és nemigen találunk két egyforma csoportosítást. De azért ki lehet választani közülük olyanokat, melyekhez kétség nem fér, hogy nagyon egészségesek.

És hogy milyen ételek tartoznak ide, nos íme néhány kizárólag a példa kedvéért: goji bogyó, fekete áfonya, olíva olaj, avokádó, gránátalma, lazac, búzafű, különféle csírák, de akár olyan hétköznapi ételeket is ide sorolhatunk, mint a földieper vagy banán.

Ez a rész a tudatos táplálkozás, hogy úgy mondjam napos oldala. Egy felől ott van a rengeteg vegyszer és méreganyag, amivel teletömik az ételeinket. Ezek nagy részét kikerülhetjük, amennyiben tudunk róluk. Ekkor tettünk egy óriási lépést az egészség irányába.

De amennyiben azt is megtanuljuk, milyen a vitalitásunkat növelő ételeket illesszünk be a táplálkozásunkba, akkor már szinte mindent megtettünk amit tehetünk az egészségünk érdekében, a táplálkozás keretein belül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük